Actueel

Damwanden Schatkamer Domplein II geplaatst

Van 8 tot 18 juli zijn door Van Halteren Infra de damwanden voor Schatkamer Domplein II het Domplein 'ingedrukt'.

De damwanden zijn trillingsvrij en geluidsarm geplaatst door middel van het zogenaamde 'hydro-press-systeem'. Vooraf aan elkaar gekoppelde 'Z-planken' worden in de grond gedrukt door een drukunit: vier onafhankelijk van elkaar beweegbare, hydraulische drukcilinders. Alle toegepaste hulpmiddelen zoals 3D scans, proefgravingen, inmetingen en circa 380 stuks sonderingen hebben het mede mogelijk gemaakt dat de uitvoering van de damwanden goed verlopen is.

De damwanden zijn de feitelijke 'muren' van het toekomstige, ondergrondse publiekscentrum Schatkamer Domplein II. De komende weken wordt 'dak' van Schatkamer II gebouwd: een betondek van ongeveer 40 cm dik, rustend op de damwanden en de pilaarfundamenten van het ingestorte middenschip van de gotische Dom. Vanaf september wordt de gehele 350 m2 tussen de muren en het dak door archeologen ontgraven. Na de inrichtingsfase (januari tot mei 2014) ontstaat een fascinerende ondergrondse wereld met daarin de overblijfselen van 2000 jaar Nederlandse geschiedenis.

Schatkamer Domplein II opent in juni 2014 en maakt - samen met de eerste Schatkamer - de rijke, verborgen geschiedenis van het Domplein aanraakbaar en beleefbaar. 

Nieuwsgierig? Doe de bouwplaats rondleiding elke woensdag en zaterdag om 13.30 uur. 

Beeldverslag plaatsing damwanden

    

   

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar