Actueel

Vierkante meter Domplein voor wethouder Floris de Gelder

Floris de Gelder, de nieuwe wethouder van Cultuur in Utrecht, werd maandagmorgen 11 mei vroeg bij het Stadhuis verrast door het team van Mijn Domplein.

Pal voor het Stadhuis stond de Zwerfkubus, die met een rondgang door Utrecht en omgeving aandacht vraagt voor de mogelijkheid om virtueel ‘eigenaar’ te worden van een vierkante meter Domplein. Onder het genot van een smakelijk ontbijt bood Paul Baltus van Initiatief Domplein de wethouder een eigen vierkante meter aan. De Gelder toonde zich verheugd met dit gebaar en accepteerde de meter met plezier.

Hij moet zich nog beraden op de precieze plek waar hij ‘zijn’ meter wil hebben. “In elk geval niet onder de Domtoren”, zei hij. “Dat is voor een oud-lid van het Utrechts Studenten Corps onbespreekbaar.” De Gelders gedachten gaan meer uit naar een meter in de buurt van het Academiegebouw en de Pandhof. De wethouder beloofde zijn meter binnenkort op www.mijndomplein.nl te vullen met één van de vele persoonlijke herinneringen die hij als actief Utrechter aan het Domplein heeft.

Ook burgemeester Aleid Wolfsen kwam even langs bij de ontbijttafel van Mijn Domplein. Hij lichtte toe waarom hij voor zijn meter heeft gekozen voor de plek langs de weg voor de ingang van de Domkerk. “Dat is de plek waar ik bij officiële gelegenheden leden van het Koninklijk Huis ontvang”, zei hij. “Die plek symboliseert daarom voor mij de gastvrijheid van de stad.” Die opmerking van de burgemeester sloot volgens Paul Baltus prachtig aan bij het doel van de vierkante meter-actie. “Natuurlijk is het belangrijk dat de ‘kopers’ van de meters bijdragen aan het realiseren van een vernieuwd, gastvrij plein, waar de 2000 jaar geschiedenis die nu nog onder het plein is verborgen, beleefbaar en toegankelijk wordt voor bewoners en bezoekers van de stad”, aldus Baltus. “Maar daarnaast willen we zo veel mogelijk verhalen, anekdotes en persoonlijke waarnemingen verzamelen en vastleggen. Zo ontstaat een virtueel Domplein vol belevenissen, jeugdherinneringen en individuele geschiedenissen.”

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar