Actueel

Slotstuk Trajectum Lumen aangestoken door Koningin Beatrix

Op donderdagavond 11 april geeft Koningin Beatrix in aanwezigheid van Prins Willem Alexander en Prinses Máxima het officiële startsein van de viering van de Vrede van Utrecht door de Domtoren 'aan te steken'.

Het is het laatste kunstwerk in de vaste lichtkunstroute door de Utrechtse binnenstad, Trajectum Lumen en zal elke avond op het hele uur zijn hoogtepunt beleven. 

In lumine tuo… 
De gerenomeerde lichtkunstenaars Mark Major en Keith Bradshaw van bureau Speirs + Major uit Londen verbinden met hun werk In lumine tuo … op een bijzondere en betoverende wijze de Domkerk met de Domtoren. De titel is afgeleid van de Latijse zin 'In lumine tuo videbimus lumen' (In uw licht zien wij het licht). Hiermee wordt de Kerkelijke geschiedenis van het Domplein en Utrecht letterlijk in het licht gezet en vormt het kunstwerk een bijzonder passende apotheose van Trajectum Lumen.

In lumine tuo… verlicht ’s avonds als het donker is op theatrale wijze de glas en loodramen van de Domkerk van binnen naar buiten. Ieder kwartier vindt een lichtspel plaats waardoor de kerk en toren tot leven lijken te komen. Het licht klimt als verbeelding van herinneringen uit het verleden uit de grond omhoog en wandelt via de Kerk naar de lantaarn van de Domtoren en veroorzaakt daar op het hele uur een betoverende ontlading van energie.

In lumine tuo… bestaat uit een groot aantal kleine ledmodules die afzonderlijk aanstuurbaar zijn door een showcontroller waardoor het werk interactief is en ook een link kan leggen met de klokmelodieën. Door het gebruik van led verbruikt het kunstwerk weinig energie waardoor de kosten laag blijven.

Speirs+Major (S+M) 
Als lichtarchitecten ontwikkelen Mark Major en Keith Bradshaw omgevingen waar het licht een geïntegreerd onderdeel van de locatie wordt. In 2012 ontvingen zij de Lighting Design Award 2012 "Design Practice of the Decade Award" mede op basis van het ontwerp voor Domkerk, Domplein en Domtoren te Utrecht. Lichtontwerpen van S+M zijn o.m. te vinden in: Barajas Internationaal vliegveld te Madrid/Spanje, de Grote Moskee van Abu Dhabi, het interieur van de St. Pauls kathedraal te Londen/Engeland en de Millennium Dome. 

Muzikale begeleiding 
Als aanvulling op het kunstwerk heeft stadsbeiaardier Malgosia Fiebig een speciale compositie gemaakt. Dit werk, dat de titel '...Videmibus lumen' heeft gekregen zal vanaf 11 april elke avond te horen zijn als het lichtspel in de Domtoren start.

Trajectum Lumen 
Een zwevende halo boven de Willibroduskerk, een glas in lood van licht op het Buurkerkhof, sprookjesachtig uitgelichte bruggen over de Oudegracht: dankzij de lichtkunstroute Trajectum Lumen heeft de Utrechtse binnenstad ’s avonds een ander gezicht gekregen. De gratis toegankelijke wandelroute leidt langs 20 lichtkunstwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Deze werken zijn dagelijks zichtbaar van zonsondergang tot middernacht. Trajectum Lumen is een initiatief van de Gemeente Utrecht om de stad ‘s avonds aantrekkelijker te maken. 

Deelnemende kunstenaars 
Erik Groen, Har Hollands, Norbert Wasserfurth & Ziut, Titia Ex & Aldo Hoeben, Atelier Lek, Paul Baartmans, Vos, Smits & Visser, Jan Hein Daniels en Willem Hoebink, Jacqueline Verhaagen, Okra Landschapsarchitecten, Gabriel Lester, HKU Studenten. 

300 jaar Vrede van Utrecht
De Vrede van Utrecht maakte 300 jaar geleden een eind aan een langdurige, wereldwijde oorlog. Vrede en vrijheid kregen een kans doordat de Europese onderhandelaars van toen kozen voor dialoog en diplomatie. Dit diplomatieke succes wordt driehonderd jaar later herdacht met een internationaal cultureel programma van 11 april t/m 21 september. Het programma met de titel 'The Art of Making Peace' verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke thema´s.

Spectaculair openingsspektakel 13 april 
Op het dak van de A2 in Utrecht Leidse Rijn vindt op 13 april het grootse openingsevenement van de Vrede van Utrechtviering plaats. Het Metropole Orkest verzorgd de speciaal door Junkie XL gecomponeerde muziek.

OVER INITIATIEF DOMPLEIN

INITIATIEF DOMPLEIN maakt de rijke, verborgen geschiedenis van 2000 jaar Domplein aanraakbaar en beleefbaar